Lektøruddanelse

Materialevurderinger – uge 2015/22 (side 72 af 88)

Lektørudtalelse (15/22) 5 166 858 8 (V)

Odderskov, Pia Grandjean: : Fortielse : Roman / forfatter: Pia Grandjean Odderskov ; redaktør: Jens Eichler Lorenzen. – mellemgaard. – 351 sider

Kort om bogen

Året er 1970. For 25 år siden flygtede Ellen fra Danmark sammen med en tysl soldat. Nu er tiden kommet til at vende tilage til fædrelandet og se  konsekvensen i øjnene efter 25 års fortielser. For læsere der ynder fortællinger om 2. Verdenskrig, men hovedsageligt kvinder.

Beskrivelse

I december 1944, møder Ellen den tyske soldat Franz og flygter med ham til Tyskland. Franz forsvinder og da både hans far, Johan og Ellen opgiver håbet om at han vender tilbage , gifter de sig og Ellen lever et godt og trygt liv på familiens gods. Johan dør og Ellen opdager han har haft kontakt med Franz i alle årene. For første gang i 25 år, vender hun tilbage til Danmark, for at konfrontere der hun flygtede fra. Spørgsmålet er bare om 25 år er for lang tid – kan livet gå videre eller skal prisen nu betales. 

Vudering

Bogen er inddelt i afsnit der springer mellem 1944 og 1970. Dem der foregår i 1944 giver baggrunden for de problemer Ellen står overfor i 1970. Bogen har et godt sprog og balancere fint mellem de historiske skriftm den er varm og samtidig dyster og skildrer stemningerne godt. Romanen giver et godt indblik i hvordan det var at være dansker og elske en tysk mand i en tid, hvor dette betød udstødelse og hån.

Andre bøger om samme emne/genre

Der er skrevet en del om tyskerpiger, heriblandt romanerne om Signe Signe og Signes hjemkomst.

Til bibliotekaren

Anbefales varmt til alle biblioteker, på lige fod med romanerne om Signe

Dorthe Marlene Jørgensen